Новината е сензационна, шокираща, създадена да удивлява и забавлява света.  За жалост

...
Новината е сензационна, шокираща, създадена да удивлява и забавлява света. 
За жалост
Коментари Харесай

Марихуаната съдържа „извънземна ДНК“, потвърждава НАСА

Новината е сензационна, шокираща, създадена да удивлява и забавлява света. 

За жал обаче, няма нищо с действителността. 

Но откакто към този момент четете, евентуално ще бъдете заинтригувани от едно прекомерно навременно проучване, отдадено на държанието на потребителите в обществените медии, когато става дума за шерване, коментиране, четене или нечетене. 

Заглавието, което притегли вниманието ви нагоре, е употребявано от редакторите на IFL Science с пробна цел. Те са забелязали, че доста от хората, които наблюдават изданието в обществените медии, постоянно „ харесват “, споделят и разясняват материалите им, постоянно без въобще да ги прочетат. И те не са единствените. 

Преди време NPR споделя публикация със заглавие „ Защо Америка към този момент не чете? “. Шегата е, че в случай че последвате линка, няма да откриете никаква публикация. Авторите единствено чакат да видят дали техните читатели ще се включат с мнение, без въобще да погледнат текста. И не остават разочаровани. В мненията се срещат от нормалните „ поради смарт телефоните и айпадите “, през „ аз чета всеки ден, от време на време доста пъти “, до разбори от близо страница, отдадени на тематиката.

IFL Science прави сходен опит, който обилно жъне предстоящите резултати. Читателите споделят, разясняват, карат се между тях и атакуват изданието, без въобще да погледнат, че наличието няма нищо общо с подвеждащото заглавие. 

Група компютърни учени от Колумбийския университет в Съединени американски щати и Националния институт на Франция проучват база данни от над 2,8 милиона новинарски публикации онлайн, споделени в Twitter. Те откриват, че 59 % от линковете са споделени, без въобще да е кликвано върху тях, което допуска, че потребителите на обществените медии всеобщо избират да споделят наличие, в сравнение с да го четат.

„ Това е типично за модерната консумация на информация “ – пишат те. „ Хората образуват мнение, основано на обобщение, или на обобщение на резюмето, без да положат усилието да се задълбочат. “

Друго проучване сочи, че по-малко от половината хора споделят информация в обществените медии, с цел да осведомят или „ обогатят “ хората към тях. 68 % от потребителите не скриват, че споделят информация, с цел да оформят избран облик за себе си, да „ дефинират “ себе си в някакъв смисъл. 

Всичко това слага въпроса дали обществените медии не са просто една куха резонираща кутия, в която всички „ харесваме “ страници и гледни точки, с цел да затвърдим личните си убеждения или да си създадем избран имидж, без да ценим информацията сама по себе си. Дори самият логаритъм на обществените медии е подобен, че нещата, които „ харесвате “ и споделяте, се появяват все по-често в началната ви страница. Вероятно всеки е наясно с това, както и с заплахата от образуване на една много изкривена картина за света. 

Ако сте прочели всичко дотук, можете с право да се гордеете, че сте от малцината, които в действителност четат попадналото пред очите им. Извиняваме се за подвеждащото заглавие. Може обаче да се позабавлявате, като споделите публикацията и видите кой ще отвори полемика за марихуана, извънземни и новинарски сензации, без въобще да я прочете. 

Благодарим на IFL Science за страхотния обществен опит. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР